Hva er det som er så fascinerende med spillsjangeren strategi og krig?

Vi kan alle være enige om at krig i bunn og grunn er noe forferdelig. Det er ingen som drømmer om å våkne opp i et krigsherjet land i morgen, og det er ekstremt få som reiser som frivillig til noen av de dessverre mange aktive konfliktene rundt om i verden. Hvorfor er det da slik at spill med tema strategi og krig er så fascinerende?

Spenning, mestring og prestasjoner – ikke vold og kaos

De aller fleste typer spill handler om å oppleve spenning på noen måte, samtidig som det også finnes potensiale for både mestring, prestasjoner og gevinst. Det gjelder både klassiske brettspill, pengespill på nett – kanskje også med en Unibet bonuskode – og ikke minst spill med tema strategi og krig.

 

Det er heldigvis svært få eller ingen spill som har hovedfokus på grusomhetene som mennesker opplever i en reell krigssituasjon, selv om det er noen spill som prøver å implementere forskjellige etiske dilemmaer på en mer eller mindre god måte. Det er greit å ha dette i bakhodet ved en analyse av denne spillsjangeren.

Krig spiller en stor rolle i menneskets historie

Selv om Norge og mange andre land heldigvis har vært forskånet fra krig i tiden etter andre verdenskrig, så spiller krig og konflikter fortsatt en stor rolle i de aller fleste lands historie. Det betyr også at det er naturlig å hente heltehistorier og dramatiske situasjoner fra kriger, det gjelder også bøker, filmer, TV-serier og mange andre typer medier.

 

Dessuten er krig og væpnede konflikter noen av de enkleste scenarioene du kan benytte når du skal bygge opp en situasjon med en fiende som skal overvinnes – noe som svært ofte er premisset i et spill.

Mennesker liker å vinne

De aller fleste mennesker liker å konkurrere. Forskning viser for eksempel at omtrent halvparten av respondentene i en amerikansk undersøkelse hadde foretrukket en årslønn på 50 000 $ i et samfunn med gjennomsnittslønn på 25 000 $ over en lønn på 100 000 $ i et samfunn der gjennomsnittsnivået var 200 000 $. Det sier noe om hvor stor belønning som følger med følelsen av å yte bedre enn andre.

 

I et strategispill med tema krig finnes det hele tiden en mulighet å vinne over sine fiender, i et miljø som dessuten simulerer en situasjon med høye innsatser. Det er kanskje også derfor som flerspillermodus har utviklet seg til å være svært populær, da det kan gi enda mer mestringsfølelse å faktisk vinne over et annet menneske.

Vold selger – under trygge forhold

Krigsspill generelt, og spill i strategisjangeren spesielt, presenterer en relativt polert og steril versjon av det som er virkeligheten i en væpnet konflikt. Likevel inneholder de vold, på lik linje med mange filmer, TV-serier og annen underholdning. På noen måter kan denne opplevelsen sammenlignes med attraksjonene på en fornøyelsespark. Du opplever stress og det som i virkeligheten hadde vært skremmende opplevelser, men i et trygt miljø. Denne kombinasjonen av usikkerhet og trygghet kan være underholdende, og gjøre spillet mer interessant og engasjerende.

 

Oppsummert er det kombinasjonen av mestringsfølelse, krigens historie, følelsen av å vinne og til slutt litt ekstra spenning og følelser som gjør spill med tema krig og strategi så fascinerende. Spillopplevelsen befinner seg langt fra virkeligheten i en væpnet konflikt, og slik skal det også være.